Rocky Mountains – drahokam Kanady.

01.09.2009 22:56

    Po noci strávené přejezdem bezmála patnácti set kilometrů z Kenory transkanadskou magistrálou (celé jedno časové pásmo), se před námi jako zjevení objevily první vrcholky Skalistých hor. Po trochu jednotvárných rovinách Saskatchewanu a Alberty vypadaly jako zubatý hřbet nějakého pravěkého netvora. Začal jsem hned bez rozmyslu fotit tu nádheru i přes přední sklo našeho auta, ohromen jejich velikostí, ve snaze zachytit tenhle mnou dlouho očekávaný okamžik navěky.

Samozřejmě se ty snímky nedají použít, ještě si přesně vzpomínám na Romanova slova, které mi pak zopakoval několikrát : „ to nefoť, bude to o moc lepší…!“ Nemohl jsem tomu v ten okamžik věřit, ale ten starý a protřelý světoběžník měl skutečně pravdu! Bylo to ještě mnohem lepší, než jsem si vůbec dokázal představit. Když jsme pak projížděli pod zasněženými vrcholky hor, připomnělo mi to, jak se asi musel cítit Geronimo, když vedl své poslední apače do zaslíbeného údolí a musel překonávat takovéhle velikány. Vím, tento příběh se sice odehrával na jižní straně tohoto pohoří, jeho charakter je tam však zhruba stejný.

    Skalisté hory procházejí severoamerickým kontinentem, dělí zemi na oblast velkých rovin na východě a kraj horských hřbetů, údolí a pánví na pacifické straně. Rockies se táhnou se od mexických hranic až do teritoria Yukon a rozdělují srážkovou vodu do tří světových oceánů. Jsou plné mohutných ledovců, divokých řek, obrovských vodopádů a nádherných jezer.  Toto pohoří také vždy tvořilo přirozenou překážku, k jejímuž překonání bylo zapotřebí mnoho odvahy a zkušeností. Dnes je to především místo hodné obdivu a je proto také často vyhledáváno turisty z celého světa.

Náš úplně první trek v národním parku Kotenay - výstup na Kindersley Pass :

 

Na tuhle louku plnou květin si pak lehnete, stéblo mezi zuby a pozorujete oblaka :

 

Pohled z Kindersley Pass - pod tím kopcem jsme začínali stoupat :

 

Červený kamení před Radium Hot Springs :

 

Paint Pots, místo, kde indiáni sbírali okrovou hlínu, míchali ji s rybím tukem a v ohni pak vypalovali. Používali ji na barvení oděvů a kůží na týpí :

 

Jezírko, z něhož ta železitá voda vytéká :

 

Marble Canyon :

 

Emerald Lake :

 

Hamilton Falls :

 

Takakkaw Falls, obrovský vodopád z ledovce Daly, takhle na fotce to vidět není, ale řítí se ze 75 metrů a jeho řev je slyšet na kilometry, větší jsem jakživ neviděl :

 

Little Yoho River :

 

 

 

Castle lookout - výšlap, kde jsem cestou nahoru dvakrát málem vypustil duši  :

 

...ale stálo to za to :

 

 

 

Sunwapta River :

 

 

Výstup na Mt. Sulphur :